Kvinnelige forskere oftere midlertidige enn menn
De siste tallene over midlertidig ansatte ved statlige universiteter og høyskoler viser at kvinner er tydelig overrepresentert i ordinære forsker- og undervisningsstillinger.
De siste tallene over midlertidig ansatte ved statlige universiteter og høyskoler viser at kvinner er tydelig overrepresentert i ordinære forsker- og undervisningsstillinger.
Forskerforbundet mener det er nødvendig å foreta en gjennomgang av grunnbevilgningene til forskningsinstituttene med sikte på å sikre forskerne tid til faglig utvikling. Les vårt innspill til statsbudsjettet for 2015.
Flere av de som tok til orde for å sette ned Holden-utvalget for vel et år siden ønsket å ta den lønnsomme leverandørindustrien ut av frontfaget for å dempe lønnsveksten generelt. Disse kreftene på arbeidsgiversiden har ikke fått gjennomslag i utvalget.
Nesten 1 av 5 vitenskapelig ansatte ved høyskolene og universitetene har ikke fast ansettelse. Det er mer enn dobbelt så mange som i arbeidslivet for øvrig.
- Vi er fornøyd med at den nye regjeringen øker den totale forskningsinnsatsen, men det gjenstår mye før vi kan si at løftene er innfridd, sier Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet etter at H, Frp, Venstre og Krf i dag ble enige i Stortinget om statsbudsjettet for 2014.
Snittalderen på det vitenskapelige personalet ved universiteter og høyskoler er foruroligende høy. Over 3 400 forskere og undervisere er 60 år eller mer. Hver femte professor har passert 65 år. Nye tall fra NIFU viser at vi har betydelige rekrutteringsutfordringer, sier Forskerforbundet.
Riksrevisjonen har i sin årlige revisjon lagt inn en spesiell merknad til Kunnskapsdepartementet for manglende overordnede tiltak for å redusere bruken av midlertidige stillinger i universitets- og høgskolesektoren. Forskerforbundet slutter seg til merknaden.
Innstegsstillingen er mangelfullt utredet og det er for tidlig å opprette stillingen, skriver Forskerforbundet i sin høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet.
En av de første sakene som kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal ta stilling til er den avgåtte regjeringens forslag om å lage en langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
Ny rapport fra Forskerforbundet viser at selv om det forventes en betydelig FoU-aktivitet ved arkiver, bibliotek og museer, har de tilsatte i liten grad tid til det innenfor normalarbeidsdagen.
– Vi vil gratulere Torbjørn Røe Isaksen med et av de aller viktigste tillitsvervene i Norge. Kunnskap og økt forskningsinnsats er avgjørende for framtidig verdiskaping og velferd i Norge, sier Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.
Samarbeidsavtalen som sikrer Høyre og Fremskrittspartiet regjeringsmakt varsler lite konkret politikk for forskningsfeltet, skriver Forskerforum.no.
Forskerforbundets lokallag ved HiB, Uni Research og UiB har hatt stand med kampanjen Hjernekraftverk på Forskningsdagene 2013 i Bergen.
Forskerforbundet gratulerer de borgerlige partiene med valget og vi ser frem til å samarbeide med den kommende Solberg-regjeringen. Forskerforbundet har spilt inn ti forventninger til regjeringen.
– Det er både spennende og interessant at vi har fått anken igjennom, sier advokat i Forskerforbundet Mariann Helen Olsen til Forskerforum.no. Hun representerer en forsker som er oppsagt fra Universitetet i Tromsø (UiT) og har kjempet for jobben sin i to rettsinstanser.
Unio lanserer film med Nils Ole Oftebro i hovedrollen. Målet er å få flere unge til å organisere seg.
Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal vurdere hvordan universitets- og høyskolesektoren bør finansieres i framtiden.
Regjeringen har varslet at den skal legge fram en nasjonal langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Nå ber kunnskapsministeren om innspill til hvilke behov Norge har for kunnskap og kompetanse i framtida.
av 2