Tryggheten i å være fagorganisert: Sammen mot kuttene i forskning og studietilbud
Med kutt i stillinger og studietilbud på tvers av landet, befinner kunnskapssektoren seg i en alvorlig situasjon. – Nå er det ekstra viktig å være fagorganisert, sier Steinar A. Sæther, leder av Forskerforbundet.

Situasjonen i kunnskapssektoren er alvorlig.
Som en følge av flere budsjettkutt ser universiteter og høgskoler seg nødt til å gjennomføre nedskjæringer i alt fra forskningstid til studietilbud og stillinger.
I slike situasjoner er en fagforening uvurderlig. Forskerforbundet hjelper medlemmene med det de trenger gjennom en vanskelig periode, som rådgivning, juridisk bistand og å tale deres sak til politikerne.
– I tider med kutt, omstillinger og nedbemanning er det ekstra viktig å være fagorganisert, sier Steinar A. Sæther, professor på UiO og leder av Forskerforbundet.
Viktige medlemsfordeler i Forskerforbundet:
|
Rammer universitetene og høgskolene hardest
Selv om kuttene rammer hele sektoren, mener Sæther at situasjonen akkurat nå er mest alvorlig for universiteter og høgskoler, hvor det kuttes i studietilbud, forskningstid og årsverk.
Ved NTNU har det blitt kuttet i utdanningstilbud for blant annet eldrehelse. Ved Høgskolen i Innlandet måtte studentene skrive bacheloroppgaver i par for å spare på midlene. Ved Nord universitet kuttes det i vitenskapelig aktivitet.
– Situasjonen er problematisk. Det er mange som lurer på om stillingene sine blir videreført. Det er studieprogram som står i fare for å bli nedlagt, studenter som ikke får den oppfølgingen de skal ha, sier Sæther.
Han forteller at dette går tungt utover de ansatte og studentene i sektoren.
– Det er mange som føler seg utrygge og usikre, fordi signalene de siste årene har vært at man skal justere ned, sier han og legger til:
– Mange tror det kommer flere kutt at bevilgningene vil gå nedover de nærmeste årene. Og da melder spørsmålet seg med en gang: Hvor skal det kuttes og hvem mister jobben?
I slike situasjoner stiller Forskerforbundet opp for å sikre at medlemmenes rettigheter blir opprettholdt og at reglene følges ordentlig.
– Dette er noe vi, våre tillitsvalgte og våre jurister er påpasselige med. Medlemmene våre skal vite at dette er arbeid vi prioriterer høyt, sier Sæther.
Mens kunnskapssektoren forbereder nedskjæringer, velger mange nå å fagorganisere seg. Som medlem i Forskerforbundet har du krav på juridisk bistand i arbeidsrettslige spørsmål. Våre erfarne advokater står klare til å hjelpe deg den dagen du trenger det.
– Ser at flere fagorganiserer seg
– Det er utrolig viktig med tanke på det som skal skje fremover, sier tillitsvalgt Bente Ovèdie Skogvang.
Din viktigste medlemsfordel
Dette krever Forskerforbundet
Forskerforbundet jobber daglig med å kjempe mot kuttene i sektoren, som har pågått over lang tid.
Blant annet arbeider de med å få politikerne til å se verdien av forskningen over lang sikt – ikke bare for den nærmeste fremtiden.
– Vi ønsker at flere politikere skal forstå at investering i forskning ikke er noe som veldig lett kan måles på kort sikt og hvorfor det er så viktig på lang sikt at Norge investerer i forskning og høyere utdanning, sier Sæther.
– Det er på høy tid at dette snur, vi må gå i en annen retning. Bevilgningene må opp igjen.
Tryggere med Forskerforbundet i ryggen
I Forskerforbundet jobber vi med å tale kunnskapsarbeidernes sak på alle nivåer, både nasjonalt og lokalt.
Nasjonalt jobber vi blant annet med å påvirke budsjettsprosessen og politikerne, men det viktigste arbeidet vi gjør skjer ute i våre lokallag.
– En av de viktigste grunnene til at forskere og andre kunnskapsarbeidere melder seg inn i Forskerforbundet er for å få den tryggheten, sier Sæther.
– Da vet at de dersom de får problemer på arbeidsplassen, så har de en fagforening i ryggen.