Ny SSB-rapport: Lavere lønnsvekst for statsansatte med høy utdanning

– Jeg forventer at staten tar situasjonen på alvor i årets lønnsoppgjør, sier Steinar A. Sæther.

Article Image

Våren 2024 streiket Unio og Akademikerne med krav om at høyere utdanning må lønne seg – også i staten. Nå dokumenterer en ny rapport at statsansatte med høyere utdanning har beskjeden lønnsvekst.
(Foto: Beate Oma Dahle / NTB)

Statistisk sentralbyrå (SSB) har på oppdrag fra Forskerforbundet utarbeidet en ny rapport om lønnsutviklingen i staten fra 2016 til 2023. Rapporten bygger på en tidligere undersøkelse gjennomført for Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og hovedsammenslutningene. Undersøkelsen viderefører samme metodikk som sist, men nytt i denne runden er at tallmaterialet er oppdatert til og med 2023.

– Unios slagord i vårens streik var at utdanning må lønne seg, også i staten. Denne rapporten understreker at dette kravet er like aktuelt i år

Den ferske rapporten dokumenterer at statsansatte med høyere utdanning over tid har hatt svakere lønnsvekst enn statsansatte med korte utdanninger.

– Kort oppsummert viser rapporten at utdanning lønner seg stadig mindre i staten, sier leder av Forskerforbundet Steinar A. Sæther. 

Mens ansatte med videregående skole som høyeste utdanning har hatt en lønnsvekst på 33 prosent i perioden, har nemlig forskerutdannede og ansatte med høyere utdanning hatt en lønnsvekst på rundt 25 prosent.

– Det er godt dokumentert at staten sliter med å rekruttere og beholde viktig kompetanse. At staten ikke er konkurransedyktig på lønn, er en viktig årsak. Til syvende og sist taper hele samfunnet på dette, fordi vi alle er avhengige av at høyere utdanning, politi og forvaltning tiltrekker seg flinke folk, sier Sæther.

Nylig anslo Teknisk beregningsutvalg (TBU) årslønnsveksten i 2024 til 5,3 prosent. I staten var lønnsveksten bare 4,9 prosent når forsvaret holdes utenfor. Et nytt notat fra Unio viser at offentlig ansatte med høyere utdanning tjener 130 000–300 000 kroner mindre enn tilsvarende grupper i industrien.

– Vi har en dobbel utfordring når statsansatte har svak lønnsvekst sammenlignet med resten av arbeidslivet, samtidig som statsansatte med høyere utdanning har lavest lønnsvekst internt i staten. Jeg forventer at staten som arbeidsgiver tar dette på alvor i årets lønnsoppgjør. Unios slagord i vårens streik var at utdanning må lønne seg, også i staten. Denne rapporten understreker at dette kravet er like aktuelt i år, sier Sæther.

Midlertidighet i akademia er fortsatt et problem

SSB-rapporten viser at over 60 prosent av de midlertidige stillingene i staten er innenfor undervisningsvirksomhet. Mange statsansatte med viktig kompetanse arbeider dermed under usikre ansettelsesforhold. 

– Usikre arbeidsforhold går ut over rekrutteringen til forskning og høyere utdanning, og bidrar dessuten til lavere lønnsvekst. Rapporten er en påminnelse om at det er langt igjen før forskere har samme rett til fast ansettelse som andre. Mange tror at en jobb i staten er en trygg jobb, men det gjelder ikke alle, sier Sæther. 

Rapporten kan leses her