Slik lykkes du med lønnssamtalen
Visste du at alle ansatte i tariffområdet Virke HUK har rett til å få en årlig lønnssamtale med sin leder? Seniorrådgiver Petter Sommervold i Forskerforbundet gir nyttige tips til hvordan du kan bevisstgjøre din leder for å oppnå en bedre lønnsutvikling.
Du har rett til en årlig lønnssamtale
De aller fleste av Forskerforbundets medlemmer i Virke HUK-området får forhandlet sin lønn lokalt ute i de enkelte virksomhetene. I disse forhandlingene kan partene bli enige om å sette av en andel av den fremforhandlede potten til individuell fordeling. For at fordelingen av den individuelle delen av potten skal bli mest mulig rettferdig, er det viktig at alle får tilbud om en lønnssamtale i forkant av de årlige lokale lønnsforhandlingene. Dette gir både de tillitsvalgte og arbeidsgiver et godt utgangspunkt når de skal sette seg ved forhandlingsbordet. Retten til lønnssamtale finner du i alle fem landsoverenskomster med arbeidsgiverforeningen Virke som Forskerforbundet er part i, men har litt ulik formulering og plassering i de forskjellige avtalene.
Arbeidsgiver skal årlig ta initiativ til en dialog/lønnssamtale med den enkelte arbeidstaker.
I utgangspunktet er det arbeidsgiveren din som skal kalle deg inn til en årlig samtale om lønn. Blir du ikke invitert til en slik samtale, bør du selv ta initiativ til dette i forkant av de lokale lønnsforhandlingene i virksomheten din. I en del virksomheter er det mulig å sende inn skriftlige individuelle lønnskrav før de lokale forhandlingene. Dette er positivt, men erstatter ikke retten til en lønnssamtale med arbeidsgiver. Merk at de ulike tariffavtalene også gir rett til en lønnssamtale dersom du for eksempel kommer tilbake fra ulønnet permisjon eller foreldrepermisjon.
Hva er en lønnssamtale?
En lønnssamtale er en formell samtale mellom deg og din leder om lønn og lønnsutvikling. Samtalen skal gi en tydelig indikasjon på hva som oppleves som et riktig lønnsnivå for deg og hva du kan gjøre for å oppnå bedre lønnsutvikling. Samtalen bør ta utgangspunkt i den lokale lønnspolitikken i virksomheten din og kriteriene for individuell lønnsdannelse. Disse skal være drøftet med de tillitsvalgte på forhånd og kjent for de ansatte.
Vær oppmerksom på at en lønnssamtale skal være atskilt fra medarbeidersamtalen slik at spørsmålet om hva som er rett lønn for deg får den oppmerksomheten det fortjener. Tariffavtalen gir deg også rett til å diskutere temaer knyttet til kompetanse, ansvar og karriereutvikling. I tariffavtalene som korresponderer med hovedtariffavtalen i staten (LOK Høyskoler, LOK Museer og andre kulturinstitusjoner og LOK Virksomheter) er det i tillegg tatt inn en bestemmelse om at samtalene skal bidra til likelønn mellom kjønnene og hindre diskriminering etter likestillings- og diskrimineringslovens § 6.
Lønnssamtale versus lønnsforhandling
En lønnssamtale er en dialog mellom deg og din leder om lønn, men er ikke en forhandlingsbestemmelse. Lønnssamtalen angir en retning for de prioriteringer arbeidsgiver tar med seg i lønnsforhandlingene med de tillitsvalgte og når din nye lønn skal fastsettes i etterkant av disse.
Hvorfor er lønnssamtalen viktig?
Målet med en lønnssamtale er at du skal få tilbakemelding om sammenhengen mellom din arbeidsinnsats og din lønn. Du skal få vite hvordan du selv kan bidra til å påvirke din lønnsutvikling. En lønnssamtale gir deg dessuten anledning til å synliggjøre din arbeidsinnsats overfor leder og til å fortelle hvilke forventninger du har til egen lønnsutvikling.
Tips til forberedelser og gjennomføring av lønnssamtalen
I en lønnssamtale er det viktig å få fram dine argumenter basert på kriteriene for individuell lønnsdannelse på din arbeidsplass. Det er en fordel å kunne gi konkrete eksempler på hvordan du har bidratt til å nå virksomhetens mål og hvordan du oppfyller kriteriene for individuell lønnsdannelse.
Før samtalen:
-
Les din stillingsbeskrivelse (hvis den finnes) og andre dokumenter som definerer innholdet og målet for stillingen din.
-
Vær forberedt på å redegjøre for kompetansen din, hvordan du til nå ha løst oppgavene dine og hvilke resultater du har oppnådd. Det kan være en god idé å føre en løpende oversikt gjennom året over nye ansvarsområder du har fått og prosjekter du gjennomført.
-
Les tariffavtalens bestemmelse om lønnssamtale, da disse kan være noe ulikt formulert, og sett deg inn i den lokale lønnspolitikken. Her skal du finne hvilke kriterier som skal ligge til grunn for den individuelle lønnsfastsettelsen i din virksomhet.
-
Gjør en egenvurdering opp mot kriteriene for individuell lønnsdannelse i virksomhetens lokale lønnspolitikk og tenk gjennom eksempler som viser hvordan du oppfyller kriteriene.
-
Finn ut lønnsnivået til sammenlignbare stillinger – se f.eks. på Forskerforbundets lønnskalkulator og lønnsstatistikk på våre nettsider.
-
Tenk gjennom dine forventninger til lønn og finn gjerne fram til et konkret lønnsnivå i kroner som du mener vil være riktig for deg.
-
Kontakt gjerne den lokale tillitsvalgte i Forskerforbundet. Vedkommende har kjennskap til lønnsnivået i virksomheten.
Spesielt om lønnsstiger og direkteplasserte stillinger
Noen stillinger i lønnsplanen er plassert på en lønnsstige som sikrer en årlig prosentmessig utvikling over 10 eller 16 år. Merk at slikt ansiennitetsopprykk i stilling kommer i tillegg til, og ikke istedenfor, lokale kollektive eller individuelle lønnsforhandlinger. Mange ansatte er imidlertid direkteplassert i for eksempel en rådgiver-, konsulent- eller avdelingslederstilling som ikke er plassert på lønnsstige. I slike tilfeller er det desto viktigere å være bevisst egen lønnsutvikling over tid.
Når du er i gang med samtalen:
-
Ta utgangspunkt i den lokale lønnspolitikken og kriteriene for individuell lønnsdannelse og synliggjør hvilken innsats du har gjort det siste året og eventuelt ny kompetanse.
-
Vis hvordan du har bidratt til måloppnåelse ved din virksomhet gjennom konkrete eksempler.
-
Fortell om hvilke forventninger du har til framtidig lønnsnivå og kom gjerne med et konkret beløp.
-
Be om at det skrives referat slik at du har dette å vise til i ettertid.
Lykke til med lønnssamtalen!