01.12.2011
Forskere tvinges til å bryte loven
Vitenskapelig ansatte ved universiteter og høgskoler jobbet i 2010 i gjennomsnitt 47,6 timer per uke. – Dette er ti timer mer enn avtalefestet arbeidstid for statsansatte og nesten åtte timer over den lovlige grensen nedfelt i Arbeidsmiljøloven, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet.
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) presenterte onsdag tall fra en undersøkelse bestilt av Kunnskapsdepartementet for å kartlegge arbeidsvilkårene og tidsbruken til forskere i universitets- og høgskolesektoren. I undersøkelsen kommer det frem at vitenskapelig ansatte i heltidsstillinger ved universiteter og høgskoler i Norge i 2010 jobbet i gjennomsnitt 47,6 timer per uke.
– Forskere ”tvinges” slik sett til å bryte loven, for å utføre det arbeidet de ikke får tid til å gjennomføre innenfor ordinær arbeidstid. Dette er en uholdbar situasjon for våre medlemmer, sier Bjarne Hodne.
Tallene fra AFI ble presentert på et frokostmøte onsdag i regi av Unio. De bekrefter tendensen fra en tidligere undersøkelse blant Forskerforbundets medlemmer (2009), som viste at gjennomsnittlig arbeidstid var på 47,1 timer per uke. I undersøkelsen fra 2009 svarte 79 % at de ikke får tid til forskning og utviklingsarbeid innenfor ordinær arbeidstid, og 75 % svarte at de bruker mer av fritiden til FOU enn det de mener er ønskelig.
– Forskerforbundet er svært bekymret over at den gjennomsnittlige arbeidstiden har økt fra 47,1 timer i 2009 til 47,6 timer per uke i 2010. Her må statsråd Tora Aasland gripe inn, og hun kan starte med å vurdere følgende tiltak for å sikre at forskerne ikke tvinges til å bryte loven, sier Bjarne Hodne:
- Kunnskapsdepartementet må starte et prosjekt som kan identifisere tiltak for at forskningsplikten lar seg løse innenfor normalarbeidsdagen.
- Forskere må få tilbake økonomisk frihet til å drive uavhengig forskning initiert av forskerne selv. Dette kan best skje gjennom å styrke driftsmidlene.
- Byråkratisering, rapportering og kontroll av ansatte må reduseres. Dette stjeler tid fra de ordinære oppgavene til de vitenskapelig ansatte (forskning, undervisning og formidling). Vi trenger mer tillit til forskerne og fleksibilitet i forskningsprosjekter. Dette vil styrke det individuelle handlingsrommet, og gjøre det lettere å utføre ordinære arbeidsoppgaver innenfor normalarbeidsdagen.
- Finansieringsmodellen til universitetene og høgskolene må endres fra dagens tellekantregime, til en mer stabil og forutsigbar finansiering. Konkret har vi fremmet et krav om økte grunnbevilgninger og reduserte incentiver gjennom å senke den prestasjonsbaserte komponenten i utdanning fra dagens 60/40 til 80/20.