Fagforeningssamarbeid for kunnskap og demokrati
Den internasjonale samarbeidsorganisasjonen ETUCE, som samler fagforeninger som organiserer lærere og undervisere, har hatt kongress.
– Avgjørende at vi støtter hverandre på tvers av landegrenser i en tid der verden utfordres av antidemokratiske krefter, sier fagsjef Jorunn Dahl Norgård.
02.12.2024
Fagsjef Jorunn Dahl Norgård på talerstolen i Montenegro.
European Trade Union Committee for Education (ETUCE) avholdt kongress i Montenegro den siste uken i november, og Forskerforbundet var representert ved fagsjef Jorunn Dahl Norgård og spesialrådgiver Åshild Olaussen. ETUCE samler 123 lærerorganisasjoner, fra barnehage til høyere utdanning. De politiske debattene og vedtakene på kongressen var preget av den alvorlige situasjonen med krig og uroligheter ved Europas yttergrenser, og framveksten av antidemokratiske krefter i flere europeiske land.
– At lærerorganisasjonene står sammen, støtter hverandre, viser solidaritet og samhandling er viktig i en tid der flere europeiske land utfordres av antidemokratiske krefter, sier Norgård.
– Fagbevegelsen har alltid kjempet for demokrati og rettferdighet, og organisasjonene innen utdanningssektoren er særlig opptatt av utdanningens betydning i denne sammenhengen. Å få alle lærerorganisasjonenes støtte til resolusjoner om høyere utdanning og forskning gir styrke bak kravene, understreker hun.
Kongressen vedtok to resolusjoner som omhandlet forskning og høyere utdanning. Den første, Defending higher education and research in an age of crises, reiser krav om økt offentlig finansiering for forskning og høyere utdanning, og understreker hvor viktig det er å forsvare akademisk frihet og institusjonell autonomi i dagens situasjon.
Den andre resolusjonen, Research and innovation: supporting fundamental research for resilient societies, løfter fram uavhengig forskning, trygge arbeidsvilkår og grunnforskning som avgjørende for å bygge en bedre framtid. Forskerforbundet ga sin fulle støtte til resolusjonene. Fra talerstolen la Jorunn Dahl Norgård vekt på betydningen av faglig bredde og behovet for uavhengig forskning.
– Vi må sikre en bred kunnskapsbase, og ikke la næringslivet eller politikere alene definere forskningen basert på her og nå-behov, Akademisk frihet og forutsigbar finansiering av grunnforskningen er avgjørende forutsetninger for å skape gode kunnskapsbaserte samfunn, sa hun.
Kongressen valgte også ny ledelse. Rob Copeland fra Forskerforbundets søsterorganisasjon UCU i Storbritannia ble valgt inn i ledelsen.
– Vi kjenner Copeland fra flere internasjonale samarbeidsarenaer. Han har blant annet ledet ETUCEs komité for høyere utdanning og forskning (HERSC) gjennom mange år, og har veldig god kjennskap til vilkårene for vitenskapelige ansatte og forskere i hele Europa. Jeg kjenner han som en svært kunnskapsrik og inkluderende person, og vet at han vil ivareta høyere utdannings- og forskningsområdet både internt i ETUCE og på eksterne arenaer på en svært god måte, avslutter Jorunn Dahl Norgård.