Vil involvere tillitsvalgte i bærekraftsarbeidet

Fagforeninger som Forskerforbundet kan og bør spille en større rolle i arbeidet med bærekraftsmålene, mener Kristian Mollestad.

Article Image

45 tillitsvalgte og medlemmer deltok 4. og 5. desember på seminaret «Bærekraft og paradigmeskifte i akademia». Blant temaene var «Akademisk frihet og bærekraftsarbeid», «Bærekraft i høyere utdanning» og «Fagforeninger og bærekraftsarbeid

Kristian Mollestad, nestleder i Forskerforbundet, forteller om en veldig vellykket samling.

- Vi har hvert år arrangert et webinar om bærekraft, og i fjor ble det etterlyst et fysisk møte med bedre tid til å knytte nettverk. Det fikk vi til nå. Det ble gode diskusjoner og nyttig erfaringsutveksling rundt et tema som er viktig for våre tillitsvalgte, sier han.

Mollestad er opptatt av at fagforeningene har ressurser som kan utnyttes bedre i bærekraftsarbeidet.

- Klima er selvfølgelig en viktig del av bærekraftsarbeidet, men FN har 17 bærekraftsmål, der blant annet anstendig arbeid, utdanning og likestilling går rett til kjernen av Forskerforbundets virkomhet. Våre tillitsvalgte har mye å bidra med, og institusjonene må bli flinkere til å involvere dem i bærekraftsarbeidet. Dessverre ser vi for mange eksempler på at medbestemmelsen er svak i spørsmål om bærekraft, sier han.

Forskerforbundet har vedtatt en egen strategi for bærekraft. Men også Forskerforbundet selv kan bli flinkere til å inkludere de tillitsvalgte, mener Mollestad.

- Marsjordren fra deltakerne på seminaret var at Forskerforbundet sentralt må ta mer ansvar for å koordinere bærekraftsarbeidet på tvers. Det ble etterlyst en ressursbank som samler best practice fra ulike virksomheter, og det ble etterlyst gode arenaer for å bygge nettverk. Dette seminaret må bare være en start, understreker nestlederen.

Diskusjonene på seminaret utfordret også fagforeningenes rolle.

- Det var interessante diskusjoner knyttet til lønnsvekst og forbruk, og andre spørsmål der fagforeningenes tradisjonelle rolle utfordres. Vi må ta på alvor at bærekraft av og til kan kollidere med våre medlemmers interesser. Slike dilemmaer er det viktig å diskutere åpent, avslutter Mollestad.