Systemmelding uten forskerperspektiv
Stortingsmeldingen om forskningssystemet tar ikke tak i utfordringene i forskerhverdagen, mener Steinar A. Sæther.

21.03.2025
Fredag 21. mars la regjeringen fram stortingsmeldingen om forskningssystemet – «Sikker kunnskap i en usikker verden». Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland presenterte systemmeldingen på en pressekonferanse fra NTNU, og la vekt på at meldingen «tar grep for å håndtere det digitale skiftet og nye sikkerhetsutfordringer, og styrker internasjonalisering av forskningen».
Forskerforbundets leder Steinar A. Sæther mener systemmeldingen har en stor svakhet: Den mangler forskerperspektivet.
– Det er påfallende at en stortingsmelding om forskningssystemet i så liten grad har blikk for forskernes utfordringer. Skal vi øke kvaliteten på norsk forskning, er noe av det viktigste vi kan gjøre å fjerne hindringer i forskerhverdagen. Det tar ikke denne meldingen tak i, sier han.
En lignende melding om skolesystemet ville sett på lærernes arbeidshverdag, tror han.
– Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er veldig opptatt av å løfte lærerne. Skoledebatten handler nettopp om hvordan politikerne kan sikre lærerne tid og handlingsrom. Dette perspektivet må med når Stortinget skal behandle systemmeldingen, mener Sæther.
Han peker på flere forhold som utfordrer kvaliteten i forskningssystemet.
– Det er stort press på forskningstiden. Vitenskapelig ansatte jobber i gjennomsnitt 46 timer i uken, og stadig mer av forskningen skyves til fritiden. En kjent debatt er hvordan jaget etter publisering står i veien for vitenskapelig kvalitet. Mange forskere opplever hets og trusler, og forteller samtidig om et manglende støtteapparat. Dette er bare noen av utfordringene i forskerhverdagen som burde vært tatt tak i politisk, mener Sæther.
Flere gode nyheter
Sæther er imidlertid glad for flere enkeltforslag i meldingen.
– Det er svært gledelig at Aasland vil fjerne det rigide norskkravet for utenlandske stipendiater. Jeg er også glad for at regjeringen vender blikket utover og har en sterkere internasjonal profil. Meldingen har sterke og tydelige formuleringer om akademisk frihet, og det er bra at Aasland vil ta grep for å øke næringslivets innsats for forskningsfinansieringen, oppsummer han.
Stortingsmeldingen går nå til Stortinget, som vil behandle saken før sommeren. Sæther ser fram til behandlingen.
– Vi gleder oss til å bidra, og jeg vil oppfordre partiene til å gjøre meldingen enda bedre. Med et sterkere forskerperspektiv og en tydeligere konkretisering på noen viktige områder, kan meldingen bli veldig bra.
Les Forskerforbundets innspill til meldingen (07.05.2024)
Les Guro Linds kronikk om systemmeldingen: En systemmelding for alle forskere (11.03.2024)