Guide: Slik blir du en god tillitsvalgt.

Spesialrådgiver Lene Ståhl i Forskerforbundet deler sine beste tips.

Article Image

Spesialrådgiver Lene Ståhl

– Jeg tror det aller viktigste i rollen som tillitsvalgt, er at du har et ønske om å bidra til å sikre medlemmene gode arbeidsvilkår, sier Lene Ståhl. 

Hun er spesialrådgiver i tariffavdelingen i Forskerforbundet, som teller over 26 000 medlemmer. Å være tillitsvalgt er en givende rolle, og for medlemmene er du Forskerforbundet, forklarer hun.

– Å være tillitsvalgt er veldig lærerikt. Det er noe annet enn det du jobber med til daglig. Du får innblikk i prosesser, lærer deg lov- og avtaleverk, får jobbe med mennesker og hjelpe medlemmer.

Det mest givende ved å være tillitsvalgt

Som helt fersk tillitsvalgt er det aller viktigste at du få god opplæring via kurs hos Forskerforbundet, i tillegg til kompetanseoverføring – gjerne av den som har hatt vervet før deg. 

– Det er også veldig nyttig å ha en person på arbeidsplassen du kan prate, diskutere og sparre med. Det kan være tøft å stå alene i rollen uten erfaring og folk rundt seg.

Ingen forventer at du skal kunne alt fra dag én, og Ståhls beste råd er å ta ting litt etter hvert. Som tillitsvalgt blir du aldri ferdig utlært.

– Det er alltid nye ting som dukker opp når du jobber med mennesker, og det er det som gjør det så gøy!

På spørsmål om hva som er mest givende som tillitsvalgt, er hun ikke i tvil: Det er å oppnå gode resultater – enten det er snakk om en drøftingssak hvor man finner gode løsninger eller lønnsforhandlinger med godt gjennomslag.

– Det er også veldig fint å bidra til å løse opp i personalsaker hvor du ser at du betyr noe for medlemmene, legger hun til.

Gode egenskaper å ha som tillitsvalgt

For å bli en god tillitsvalgt, må du først og fremst skaffe deg en god forståelse av rollen din. Den handler om å bidra i virksomheten, gjøre den enda bedre, hjelpe de ansatte og passe på arbeidsvilkårene deres.

– Du skal representere de ansatte og hjelpe ledelsen til å fatte bedre beslutninger enn om du ikke hadde vært med i medbestemmelsen.

En tillitsvalgt er ikke én spesiell type, og det finnes mange som passer inn i en slik rolle og kan gjøre en god jobb. Det finnes flere gode måter å løse oppgaven på, men å være løsningsorientert er en veldig nyttig egenskap å ha, ifølge Ståhl.

– Det hjelper også å være tillitsvekkende – det ligger jo i navnet «tillitsvalgt». I møte med medlemmer hjelper det å være litt empatisk av natur. 

Som tillitsvalgt bør du ha evnen til å sette deg inn i saker, regler og lovverk. Det er også viktig at du klarer å opprettholde kontakten med medlemmer og vet hvor du har dem når du møter arbeidsgiver og skal ta beslutninger på vegne av dem.

Fallgruvene du kan havne i

Som tillitsvalgt vil du møte på store og små utfordringer, der noen løses enklere og raskere enn andre. En av fallgruvene Ståhl trekker frem, er at du går for tungt inn i rollen din. Dette gjelder spesielt i store virksomheter med mange medlemmer som kan kreve mye av deg. 

Du må klare å begrense engasjementet noe og avgrense rollen. 

Du kan havne i tunge saker hvor det er lett å involvere seg litt for personlig – saker som går utover rollen din som tillitsvalgt. 

– Det kan være vanskelig å vite hvor grensen går, så her må du bruke skjønn. En fin huskeregel er at du verken skal fungere som psykolog, sjelesørger eller helsearbeider. Da er det kanskje bedriftshelsetjenesten eller verneombudet som skal kobles på, men er du usikker, kan du kontakte oss, sier Ståhl.

Havner du i saker hvor det oppstår interessekonflikter med ledelsen, bør du passe på at det ikke blir en fastlåst situasjon som går utover samarbeidet og relasjonen med arbeidsgiver over tid.

– Det er en fallgruve som ikke er til det beste for verken samarbeidet eller medlemmene. Det er viktig å se det store bildet, sier Ståhl.