Midlertidigheten går ned, men det gjør også antall ansatte
– Det er positivt at færre er midlertidig ansatt, og jeg vil rose institusjonene som har jobbet godt med dette. Samtidig er det grunn til å være på vakt framover, sier Guro Lind.
27.11.2024
Forskerforbundets leder Guro Lind
Nylig ble den årlige statistikken over midlertidige ansatte i universitets- og høyskolesektoren lagt fram. Den viser at andelen midlertidig ansatte ved universiteter og høgskoler fortsetter å synke. Andelen midlertidig ansatte i undervisnings- og forskerstillinger er nå nede i 10,5 prosent, mot 12,1 prosent i 2023. I 2015 var tallet 17,1 prosent, og i 2005 19,3 prosent.
Forskerforbundets leder Guro Lind er glad for nedgangen.
– Det er veldig gledelig at bruken av midlertidige stillinger har gått betydelig ned over tid. Det skyldes godt arbeid ved en rekke institusjoner, og politisk påtrykk fra flere statsråder. Det viser at politikk nytter, sier hun.
Kamp mot midlertidighet har vært en kampsak for Forskerforbundet i flere tiår. At forskere og kunnskapsarbeidere ikke får fast jobb, går ut over kvaliteten på forskning og undervisning, rekrutteringen til forskeryrket, og forskernes akademiske frihet.
På Forskerforbundets forskningspolitiske seminar i 2021 lovet daværende statsråd Ola Borten Moe lovet å ta midlertidigheten i UH-sektoren ned på nivå med arbeidslivet ellers. Der er andelen nå på 7,3 prosent. Lind mener målet til Borten Moe er mulig å nå – men ser også nye hindringer.
– Det ligger mange års systematisk arbeid bak nedgangen vi nå ser. Samtidig er det grunn til å være på vakt framover. Universiteter og høyskoler er i en veldig presset økonomisk situasjon, og det setter jobben til mange midlertidig ansatte i fare. Bekymringen nå er at unge forskere ikke vil gå fra midlertidig til fast jobb, men fra midlertidig til ingen jobb, sier hun.
Det gjelder dessverre ikke bare de midlertidig ansatte. I en medlemsundersøkelse Forskerforbundet gjennomførte i høst, oppgir hele 60 prosent av alle de vitenskapelig ansatte at de frykter for jobben sin.
Årets ansattstatistikk viser for første gang en nedgang i antall ansatte i statlig UH-sektor. I 2024 var det 1100 færre årsverk enn i 2023 – fire av fem i vitenskapelige stillinger. Dette er også en viktig årsak til at andelen midlertidig ansatte går ned. Ofte vil nedbemanning dekkes ved å ikke fornye midlertidige kontrakter og ikke erstatte ansatte som slutter.
– Det er viktig at vi ikke slår oss til ro med disse tilsynelatende gode tallene, men tar med oss det store bildet. Målet er jo ikke statistikken i seg selv, men å sikre de ansatte trygghet og forutsigbarhet. Jeg er også bekymret for at institusjoner med dårlig økonomi framover vil ønske seg mer «fleksibilitet» gjennom å ansette midlertidig på kortere kontrakter. Da er det fort tilbake til start, advarer Lind.
Se statistikken over andelen midlertidig ansatte ved universiteter og høyskoler.